17 marca 2020

Ciasteczka orzechowe



Idealne ciasteczko do upieczenia z dziećmi :]


Składniki:

-  2 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka margaryny,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 białko,
- 12 dag cukru pudru,
- orzechy włoskie.



Sposób przygotowania:

Z podanych składników (tj.: 2 szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia) zagniatamy ciasto jak na kruche. Następnie wykonujemy piankę, czyli ubijamy białko dodając do niego stopniowo cukier puder. Przechodzimy do wykonania ciasteczek – wałkujemy ciasto. Następnie wykrawamy foremką ciasteczka i każde z nich smarujemy pianką, a na wierzch posypujemy starte orzechy. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez około 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz