Idealne ciasteczko do upieczenia
z dziećmi :]
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka margaryny,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- ½ łyżeczki proszku do
pieczenia,
- 1 białko,
- 12 dag cukru pudru,
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
Z podanych składników (tj.: 2
szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany
oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia) zagniatamy ciasto jak na kruche.
Następnie wykonujemy piankę, czyli ubijamy białko dodając do niego stopniowo
cukier puder. Przechodzimy do wykonania ciasteczek – wałkujemy ciasto.
Następnie wykrawamy foremką ciasteczka i każde z nich smarujemy pianką, a na
wierzch posypujemy starte orzechy. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180˚C przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz