1 kwietnia 2020

Racuchy


 

Może macie ochotę na racuchy? Podaję wypróbowany przepis i to w dodatku bez drożdży, które są obecnie, jak wiadomo towarem deficytowym…


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki budyniu w proszku,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 jabłka,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.



Sposób przygotowania:

Na początek żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i budyniem. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki i tak na przemian. Gdy masa jest już gładka to dodajemy starte na dużych oczkach jabłka i całość dokładnie mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto formując niewielkie placuszki. Smażymy je na średnim ogniu. Racuchy wychodzą pulchniutkie i naprawdę pyszne! Aha! Gotowe placuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :]


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz