Może macie ochotę na racuchy?
Podaję wypróbowany przepis i to w dodatku bez drożdży, które są obecnie, jak
wiadomo towarem deficytowym…
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
- 2 łyżki budyniu w proszku,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 jabłka,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Na początek żółtka oddzielamy od
białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie
dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i budyniem. Na
zmianę wlewamy mleko, trochę mąki i tak na przemian. Gdy masa jest już gładka
to dodajemy starte na dużych oczkach jabłka i całość dokładnie mieszamy.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie
mieszając. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto formując niewielkie placuszki. Smażymy
je na średnim ogniu. Racuchy wychodzą pulchniutkie i naprawdę pyszne! Aha!
Gotowe placuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz