29 grudnia 2017

Paprykowo-pomidorowa rolada z twarożkiem



Dzisiaj przepis na ciekawą przystawkę (nie tylko sylwestrową), czyli paprykowo-pomidorową roladę z twarożkiem. Polecamy Wam również roladę szpinakową z łososiem. Przepis znajdziecie TUTAJ :]


Składniki:

- 3 jajka,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki gorącej wody,
- 50 g startego żółtego sera,
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
- 400 g serka Almette,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 30 g mąki pszennej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- sól,
- pieprz.


Sposób przygotowania:

Na początek rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając jednocześnie gorącą wodę. Nie przestając miksować dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz ser żółty. Następnie do masy z żółtek należy przesiać mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i przekładamy je do pozostałych składników. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto wyrzucamy na mokrą ściereczkę i odwijamy papier do pieczenia. Następnie ciasto zawijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pora na farsz… Do serka Almette dodajemy śmietanę, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy farszem. Następnie zwijamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz