Jeżeli już nie możesz się
doczekać wiosny i chce Ci się krzyczeć „Zielono mi!”, to koniecznie przygotuj
roladę szpinakową z łososiem – będzie idealną przekąską na zimowe spotkania z
rodziną i przyjaciółmi.
- mrożony szpinak (500g)
- jajko (4 sztuki)
- twaróg typu almette (200g)
- jogurt naturalny (3 łyżki)
- sos chrzanowy
- posiekany koperek (2 łyżki)
- łosoś wędzony (200g)
- masło (2 łyżki)
- czosnek (2 ząbki)
- gałka muszkatołowa (do smaku)
- sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już odparuje, wtedy dodaj czosnek
i dopraw. Smaż przez kilka minut i odstaw do wystygnięcia. Do chłodnego
szpinaku dodaj żółtka jajek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do szpinaku.
Wyłóż masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku
przez około kwadrans.
By przygotować nadzienie
wymieszaj twaróg z sosem chrzanowym, jogurtem, koperkiem i przyprawami.
Przestygnięty blat szpinakowy
posmaruj masą serową i na to połóż plastry wędzonego łososia.
Placek zwiń jak roladę i okryj
szczelnie folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Tak przygotowana przekąska czeka na gości ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz