W dzisiejszym wpisie proponujemy
Wam szybkie ciasto, które ze względu na nieskomplikowany sposób przyrządzenia
jest idealnym deserem do wykonania przez osoby, które nie są „za pan brat” z
wypiekami. Na pewno zaskoczycie swoich najbliższych!
Składniki:
- 5 jajek,
- 5 jabłek,
- mąka,
- kakao,
- olej,
- cukier,
- cukier waniliowy,
- proszek do pieczenia,
- sól,
Na początek oddzielamy białka od
żółtek. Następnie ubijamy 5 białek i podczas ubijania dodajemy 1 szklankę
cukru, szczyptę soli i torebkę cukru waniliowego. Po ubiciu piany dodajemy 5
żółtek. Ubitą masę dodajemy do 40 dag (ok. 2 i pół szklanki) mąki, która
została wcześniej zmieszana z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżkami
kakao. Do całości dodajemy pół szklanki oleju. Mieszamy to wszystko razem i
wrzucamy pokrojone w kostki jabłka. Brytfankę wykładamy folią do pieczenia
ciast. Wlewamy na nią całe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.
180 stopni C na ok. 1 godzinę. Po 30 minutach zaglądamy do piekarnika i
przerzucamy na drugą stronę. Ciasto można podać w trzech wersjach, a
mianowicie: samo, z dodatkiem cukru pudru lub z rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz