15 grudnia 2016

Ciasto dla początkujących


W dzisiejszym wpisie proponujemy Wam szybkie ciasto, które ze względu na nieskomplikowany sposób przyrządzenia jest idealnym deserem do wykonania przez osoby, które nie są „za pan brat” z wypiekami. Na pewno zaskoczycie swoich najbliższych! 

Składniki:
- 5 jajek,
- 5 jabłek,
- mąka,
- kakao,
- olej,
- cukier,
- cukier waniliowy,
- proszek do pieczenia,
- sól,



Na początek oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy 5 białek i podczas ubijania dodajemy 1 szklankę cukru, szczyptę soli i torebkę cukru waniliowego. Po ubiciu piany dodajemy 5 żółtek. Ubitą masę dodajemy do 40 dag (ok. 2 i pół szklanki) mąki, która została wcześniej zmieszana z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżkami kakao. Do całości dodajemy pół szklanki oleju. Mieszamy to wszystko razem i wrzucamy pokrojone w kostki jabłka. Brytfankę wykładamy folią do pieczenia ciast. Wlewamy na nią całe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C na ok. 1 godzinę. Po 30 minutach zaglądamy do piekarnika i przerzucamy na drugą stronę. Ciasto można podać w trzech wersjach, a mianowicie: samo, z dodatkiem cukru pudru lub z rozpuszczoną czekoladą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz