Krewetki uwielbiam w każdej postaci <3 Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam makaron ze szparagami i krewetkami :]
Składniki:
- ok. 200 g mrożonych krewetek,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- ok. 120 g makaronu, np. kokardek,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok. 120 ml śmietanki 30 %,
- posiekana natka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na początek zajmujemy się krewetkami – trzeba je rozmrozić, oderwać ogonki i opłukać. Jeśli zaś chodzi o szparagi to myjemy je, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na mniejsze części. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale ok. 4 minut przed końcem gotowania dodajemy do garnka szparagi. Na dużej patelni bądź woku rozgrzewamy masło i oliwę i podsmażamy drobno starty czosnek. Następnie dodajemy krewetki i smażymy je przez kilka minut. Później dodajemy odcedzony makaron ze szparagami. Potem wlewamy śmietankę i gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz