18 maja 2021

Makaron ze szparagami i krewetkami

 


Krewetki uwielbiam w każdej postaci <3  Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam makaron ze szparagami i krewetkami :]

 


Składniki:

- ok. 200 g mrożonych krewetek,

- 1 pęczek zielonych szparagów,

- ok. 120 g makaronu, np. kokardek,

- 2-3 ząbki czosnku,

- ok. 120 ml śmietanki 30 %,

- posiekana natka pietruszki,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- 1 łyżka masła,

- sól,

- pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Na początek zajmujemy się krewetkami – trzeba je rozmrozić, oderwać ogonki i opłukać. Jeśli zaś chodzi o szparagi to myjemy je, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na mniejsze części. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale ok. 4 minut przed końcem gotowania dodajemy do garnka szparagi. Na dużej patelni bądź woku rozgrzewamy masło i oliwę i podsmażamy drobno starty czosnek. Następnie dodajemy krewetki i smażymy je przez kilka minut. Później dodajemy odcedzony makaron ze szparagami. Potem wlewamy śmietankę i gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz