Z czasów mojego dzieciństwa pamiętam bardzo dobrze proziaki, którymi zajadałam się u babci. Znacie w ogóle proziaki, czyli chyba najpopularniejszy podkarpacki smakołyk? :]
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 1 szklanka kefiru;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki cukru;
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Na początek do miski przesiewamy mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Następnie wbijamy jajko, wlewamy szklankę kefiru oraz dodajemy pół łyżeczki cukru. Ciasto wyrabiamy do mementu aż zrobi się jednolite. Przekładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość około 1 cm. Następnie wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm. Nieupieczone proziaki odkładamy na 15 minut przykrywając je ściereczką. Po tym czasie smażymy je na rozgrzanej do średniej mocy patelni lub też pieczemy w piekarniku (200 stopni – ok. 15-20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz