16 grudnia 2020

Proziaki


Z czasów mojego dzieciństwa pamiętam bardzo dobrze proziaki, którymi zajadałam się u babci. Znacie w ogóle proziaki, czyli chyba najpopularniejszy podkarpacki smakołyk? :] 

 

Składniki:

- 500 gramów mąki pszennej;

- 1 jajko;

- 1 szklanka kefiru;

- pół łyżeczki soli;

- pół łyżeczki cukru;

- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

 


Sposób przygotowania:

Na początek do miski przesiewamy mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Następnie wbijamy jajko, wlewamy szklankę kefiru oraz dodajemy pół łyżeczki cukru. Ciasto wyrabiamy do mementu aż zrobi się jednolite. Przekładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość około 1 cm. Następnie wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm. Nieupieczone proziaki odkładamy na 15 minut przykrywając je ściereczką.  Po tym czasie smażymy je na rozgrzanej do średniej mocy patelni lub też pieczemy w piekarniku (200 stopni – ok. 15-20 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz