23 grudnia 2019

Pierniczki



Jak Święta Bożego Narodzenia to i pierniczki. Wypróbujcie ten sprawdzony przepis:


Składniki:

- 5 łyżek mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki miodu,
- 2 szklanki mąki,
- przyprawa do piernika,
- pół szklanki cukru.



Sposób przygotowania:

Najpierw należy rozpuścić miód. Następnie na stolnicę wysypujemy mąkę, a niej wlewamy roztopiony miód i mieszamy nożem. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz cukier i dalej mieszamy. Po chwili dodajemy masło i jajka. Mleko podgrzewamy i dodajemy do ciasta aż zgęstnieje. Gdyby ciasto było za twarde to dodajemy wtedy trochę masła. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gdy ciasto jest już gotowe na stolnicę wsypujemy nie za dużo mąki i rozwałkowujemy je na ok. pół cm grubości. Foremkami wycinamy pierniczki. Następnie kładziemy je na blaszkę i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


2 komentarze: