Jak Święta Bożego Narodzenia to i
pierniczki. Wypróbujcie ten sprawdzony przepis:
Składniki:
- 5 łyżek mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki miodu,
- 2 szklanki mąki,
- przyprawa do piernika,
- pół szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy rozpuścić miód.
Następnie na stolnicę wysypujemy mąkę, a niej wlewamy roztopiony miód i
mieszamy nożem. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz
cukier i dalej mieszamy. Po chwili dodajemy masło i jajka. Mleko podgrzewamy i
dodajemy do ciasta aż zgęstnieje. Gdyby ciasto było za twarde to dodajemy wtedy
trochę masła. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gdy ciasto jest już gotowe na
stolnicę wsypujemy nie za dużo mąki i rozwałkowujemy je na ok. pół cm
grubości. Foremkami wycinamy pierniczki. Następnie kładziemy je na blaszkę i
pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyszły Ci super, bardzo ładnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuję :] Są przepyszne!
Usuń