Dzisiaj 10 lipca, a pogoda nie rozpieszcza... Może na poprawę humoru coś słodkiego? :]
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 250 g serka mascarpone,
- 330 ml śmietany kremówki,
- garść malin,
- garść borówek amerykańskich,
- garść truskawek,
- herbatniki.
Sposób przygotowania:
Na początek białą czekoladę razem
ze śmietaną roztapiamy w kąpieli wodnej. Należy uważać, żeby śmietana się nie
zagotowała. Rozpuszczoną czekoladę zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną
miksturę ubijamy z serkiem mascarpone. Następnie rozdrabniamy maliny i umieszczamy
je na spodzie naczynia. Polewamy je uprzednio przygotowaną masą. Na wierzch
nakładamy borówki amerykańskie i pokrojone truskawki. Całość posypujemy
pokruszonymi herbatnikami. Deser odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mnie to cieszy :]
Usuń