10 lipca 2019

Deser z serkiem mascarpone i białą czekoladą



Dzisiaj 10 lipca, a pogoda nie rozpieszcza... Może na poprawę humoru coś słodkiego? :] 

Składniki:

- 2 tabliczki białej czekolady,
- 250 g serka mascarpone,
- 330 ml śmietany kremówki,
- garść malin,
- garść borówek amerykańskich,
- garść truskawek,
- herbatniki.




Sposób przygotowania:

Na początek białą czekoladę razem ze śmietaną roztapiamy w kąpieli wodnej. Należy uważać, żeby śmietana się nie zagotowała. Rozpuszczoną czekoladę zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną miksturę ubijamy z serkiem mascarpone. Następnie rozdrabniamy maliny i umieszczamy je na spodzie naczynia. Polewamy je uprzednio przygotowaną masą. Na wierzch nakładamy borówki amerykańskie i pokrojone truskawki. Całość posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Deser odstawiamy na około godzinę do lodówki.



2 komentarze: