4 marca 2019

Fileciki drobiowe w boczku z serem gorgonzola




W dzisiejszym poście polecamy takie oto danie na obiad – fileciki drobiowe w boczku w sosie z sera gorgonzola.


Składniki:

- ok. 300 g filetu z kurczaka,
- ok. 60 g boczku w cienkich plasterkach,
- ok. 200 ml śmietanki 30 %,
- ok. 80-100 g sera gorgonzola,
- posiekana natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.



Sposób przygotowania:

Po opłukaniu i osuszeniu mięsa kroimy jest na dwa cienkie filety, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, ale nie za dużo, bo boczek  sam w sobie jest słony. Następnie fileciki zawijamy w plasterki boczku. Na rozgrzanej patelni podsmażamy fileciki z boczkiem. Potem na oddzielnej patelni (lub tej samej po zdjęciu mięsa) przygotowujemy sos. Wlewamy śmietankę i pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Mieszamy do momentu aż ser się roztopi. Wkładamy mięso do sosu i jeszcze przez chwilkę podgrzewamy. Podajemy na przykład z ziemniakami i brokułem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz