Coś do kawy? Polecamy makowiec
domowej roboty :]
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 30 dag cukru pudru,
- 25 dag margaryny,
- 6 jajek,
- 6 łyżek słodkiego mleka,
- 1 proszek do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Na początek ucieramy margarynę z
cukrem. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z
proszkiem oraz mleko. Kolejnym krokiem jest ubicie piany z białek i lekko
mieszamy z resztą.
Składniki na masę makową:
- 35 dag maku,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 jajka,
- bakalie,
- olejek migdałowy.
Sposób przygotowania:
Po sparzeniu maku mielimy go
trzykrotnie w maszynce. Następnie żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mak,
olejek migdałowy oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z
białek i lekko mieszamy z resztą.
Przygotowane wcześniej ciasto
wylewamy do foremki, a na nie wykładamy masę makową. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz