1 października 2018

Zwijany makowiec



Coś do kawy? Polecamy makowiec domowej roboty :]




Składniki na ciasto:

- 30 dag mąki,
- 30 dag cukru pudru,
- 25 dag margaryny,
- 6 jajek,
- 6 łyżek słodkiego mleka,
- 1 proszek do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Na początek ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem oraz mleko. Kolejnym krokiem jest ubicie piany z białek i lekko mieszamy z resztą.



Składniki na masę makową:

- 35 dag maku,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 jajka,
- bakalie,
- olejek migdałowy.

Sposób przygotowania:

Po sparzeniu maku mielimy go trzykrotnie w maszynce. Następnie żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mak, olejek migdałowy oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z resztą.
Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do foremki, a na nie wykładamy masę makową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz