7 września 2018

Muszelki szpinakowe z kurczakiem




Fajne danie na domową imprezę :]


Składniki:

- 250 g serka mascarpone,
- 1 opakowanie makaronu muszelki,
- 1 duży filet z kurczaka,
- 150 g sera parmezan,
- 1 opakowanie szpinaku (mrożony lub świeży),
- przyprawa do kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- oregano,
- sól,
- pieprz.




Sposób przygotowania:

Na początek w małą kostkę kroimy filet z kurczaka i dodajemy do niego przyprawę i smażymy na patelni. Na oddzielnej patelni rozmrażamy szpinak, a gdy wyparuje woda dodajemy czosnek. Następnie dodajemy 250 serka mascarpone, 100 g parmezanu i usmażonego kurczaka. Całość razem mieszamy doprawiając solą i pieprzem.

Makaron gotujemy według opakowania. Po jego wystudzeniu muszelki wypełniamy farszem i układamy je w żaroodpornym naczyniu i posypujemy resztą startego parmezanu. Muszle zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz