23 sierpnia 2018

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach




Propozycja na leniwe długie śniadanie :]




Składniki:

- pomidory,
- jaja,
- pieczarki,
- szynka,
- ser żółty,
- mleko,
- czosnek,
- cebula,
- bazylia,
- szczypiorek,
- oliwa z oliwek
- sól,
- pieprz.



Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwię z oliwek i na to wrzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Smażymy doprawiając przyprawami. Następnie na oddzielnej patelni podsmażamy na maśle cebulę, szynkę i obrane pieczarki. Następnie dodajemy jajka i odrobinę mleka. W naczyniu żaroodpornym układamy pomidory, a na nie przygotowaną uprzednio jajecznicę z dodatkami. Całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika podgrzanego do 180 stopni  na około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i gotowe :]


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz