13 kwietnia 2018

Mini calzone ze szpinakiem



Dzisiaj polecamy Wam mini calzone ze szpinakiem, które mogą być świetną przekąską na imprezie :]




Składniki:

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 10 dkg sera żółtego,
- ½ kostki białego sera,
- ciasto francuskie,
- 1 marchewka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól
- pieprz.



Sposób przygotowania:

Na początek należy zeszklić cebulę na maśle i dodać rozmrożony szpinak, a także: startą marchewkę, czosnek oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy starty żółty ser. Po przestygnięciu przekładamy farsz do miski i dodajemy ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie ciasto francuskie należy rozwałkować na stolnicy i wykroić kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kawałek ciasta wykładamy przygotowany wcześniej farsz. Zaginamy ciasto z farszem po przekątnej i ugniatamy końcówki tworząc w ten sposób małe pierożki w kształcie trójkątów. Po wykonaniu wszystkich pierożków wykładamy je na blachę do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Mini calzone pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Proponujemy podawać z sosem czosnkowym. Smacznego :]




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz