22 października 2017

Pasztet domowy



Dzisiaj proponujemy smaczny domowy pasztet.

Składniki:

- 70 dag mięsa wieprzowego,
- 70 dag mięsa drobiowego (udziec indyczy),
- 20 dag wątróbki drobiowej,
- 25 dag gotowanego boczku,
- 1 bułka,
- 2 jajka,
- 1 porcja warzyw jak do rosołu,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1-3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- masło,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.



Sposób przygotowania:


Mięso oraz boczek gotujemy razem z jarzynami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i dodajemy wątróbkę i smażymy wszystko około 5 minut i odstawiamy. Następnie 2 razy należy zemleć mięso, boczek, wątróbkę z cebulą oraz jarzyny. Namaczamy bułkę, odsączamy i również należy ją zemleć. Następnie dodajemy jajka i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do blaszki (tzw. keksówki) wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 70 minut i gotowe…Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz