26 grudnia 2016

Rolada szpinakowa z łososiem


Jeżeli już nie możesz się doczekać wiosny i chce Ci się krzyczeć „Zielono mi!”, to koniecznie przygotuj roladę szpinakową z łososiem – będzie idealną przekąską na zimowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

 Składniki:
- mrożony szpinak (500g)
- jajko (4 sztuki)
- twaróg typu almette (200g)
- jogurt naturalny (3 łyżki)
- sos chrzanowy
- posiekany koperek (2 łyżki)
- łosoś wędzony (200g)
- masło (2 łyżki)
- czosnek (2 ząbki)
- gałka muszkatołowa (do smaku)
- sól i pieprz (do smaku)


Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już odparuje, wtedy dodaj czosnek i dopraw. Smaż przez kilka minut i odstaw do wystygnięcia. Do chłodnego szpinaku dodaj żółtka jajek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do szpinaku. Wyłóż masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około kwadrans.

By przygotować nadzienie wymieszaj twaróg z sosem chrzanowym, jogurtem, koperkiem i przyprawami.

Przestygnięty blat szpinakowy posmaruj masą serową i na to połóż plastry wędzonego łososia.

Placek zwiń jak roladę i okryj szczelnie folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Tak przygotowana przekąska czeka na gości ;) Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz