12 marca 2019

Kotleciki brokułowo-jajeczne



W dzisiejszym wpisie coś pysznego na obiad, czyli kotleciki brokułowi-jajeczne. Podobny przepis jest TUTAJ.


Składniki:

- 7 jajek,
- 6 plasterków szynki,
- ok. 30-50 g sera żółtego,
- 1 nieduży brokuł,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka musztardy,
- bułka tarta,
- masło klarowane, olej lub oliwa do smażenia,
- majonez,
- jogurt naturalny,
- koperek,
- sól
- pieprz.




Sposób przygotowania:

Na początek 4 jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupek, siekamy w kosteczkę i wkładamy do miski. Następnie gotujemy brokuła. Po odcedzeniu i posiekaniu dodajemy go do jajek. Cebulę obieramy i kroimy, a następnie należy ją zeszklić na patelni i przełożyć do brokuła i jajek. Szynkę kroimy w kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy te składniki również do miski. Następnie dodajemy 3 surowe jajka, musztardę, 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Proponujemy podawać je z bukietem warzyw i sosem majonezowo – jogurtowym z koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz