W dzisiejszym wpisie coś pysznego
na obiad, czyli kotleciki brokułowi-jajeczne. Podobny przepis jest TUTAJ.
Składniki:
- 7 jajek,
- 6 plasterków szynki,
- ok. 30-50 g sera żółtego,
- 1 nieduży brokuł,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka musztardy,
- bułka tarta,
- masło klarowane, olej lub oliwa
do smażenia,
- majonez,
- jogurt naturalny,
- koperek,
- sól
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na początek 4 jajka gotujemy na
twardo, a następnie obieramy ze skorupek, siekamy w kosteczkę i wkładamy do
miski. Następnie gotujemy brokuła. Po odcedzeniu i posiekaniu dodajemy go do
jajek. Cebulę obieramy i kroimy, a następnie należy ją zeszklić na patelni i
przełożyć do brokuła i jajek. Szynkę kroimy w kosteczkę, a ser żółty ścieramy
na tarce na dużych oczkach. Przekładamy te składniki również do miski.
Następnie dodajemy 3 surowe jajka, musztardę, 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy
solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i
smażymy. Proponujemy podawać je z bukietem warzyw i sosem majonezowo –
jogurtowym z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz