Dzisiaj przepis na ciekawą
przystawkę (nie tylko sylwestrową), czyli paprykowo-pomidorową roladę z
twarożkiem. Polecamy Wam również roladę szpinakową z łososiem. Przepis
znajdziecie TUTAJ :]
Składniki:
- 3 jajka,
- 4 łyżki koncentratu
pomidorowego
- ½ szklanki gorącej wody,
- 50 g startego żółtego sera,
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
- 400 g serka Almette,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 30 g mąki pszennej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na początek rozdzielamy żółtka od
białek. Żółtka ubijamy dodając jednocześnie gorącą wodę. Nie przestając
miksować dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz ser żółty.
Następnie do masy z żółtek należy przesiać mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i
przekładamy je do pozostałych składników. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i
wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu
ciasto wyrzucamy na mokrą ściereczkę i odwijamy papier do pieczenia. Następnie
ciasto zawijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pora na farsz… Do serka
Almette dodajemy śmietanę, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz szczypiorek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy farszem.
Następnie zwijamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz