5 grudnia 2016

Szarlotka z kruszonką


Dziś na słodko ;) Szarlotkę zapewne każdy zna. Sezon na jabłka zachęca do częstszego jej robienia. My też ostatnio zajadamy się tym pysznym ciastem i podzielimy się z Wami naszym ulubionym przepisem.


Składniki:
- 3 jajka,
- 7 jabłek,
- mąka,
- margaryna,
- cukier
- proszek do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- cynamon mielony.

Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 3 jajka oraz 1 kostkę margaryny (możemy ją zetrzeć na tarce). Następnie wyrabiamy ciasto. Pół ciasta zostawiamy, a drugie pół wsadzamy do zamrażalki na ok. pół godziny. Ciasto układamy na tortownicy. Następnie dodajemy posiekane w plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Na warstwę jabłek trzemy schłodzoną część ciasta. Pieczemy  około 1 h w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz