Dziś na słodko ;) Szarlotkę zapewne każdy zna. Sezon na jabłka zachęca
do częstszego jej robienia. My też ostatnio zajadamy się tym pysznym ciastem i
podzielimy się z Wami naszym ulubionym przepisem.
Składniki:
- 3 jajka,
- 7 jabłek,
- mąka,
- margaryna,
- cukier
- proszek do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- cynamon mielony.
Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1
torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 3 jajka oraz 1 kostkę margaryny
(możemy ją zetrzeć na tarce). Następnie wyrabiamy ciasto. Pół ciasta
zostawiamy, a drugie pół wsadzamy do zamrażalki na ok. pół godziny. Ciasto
układamy na tortownicy. Następnie dodajemy posiekane w plasterki jabłka i
posypujemy cynamonem. Na warstwę jabłek trzemy schłodzoną część ciasta.
Pieczemy około 1 h w rozgrzanym piekarniku
do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz