W dzisiejszym poście polecamy
takie oto danie na obiad – fileciki drobiowe w boczku w sosie z sera
gorgonzola.
Składniki:
- ok. 300 g filetu z kurczaka,
- ok. 60 g boczku w cienkich
plasterkach,
- ok. 200 ml śmietanki 30 %,
- ok. 80-100 g sera gorgonzola,
- posiekana natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Po opłukaniu i osuszeniu mięsa
kroimy jest na dwa cienkie filety, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem, ale nie za dużo, bo boczek sam w sobie jest słony. Następnie fileciki
zawijamy w plasterki boczku. Na rozgrzanej patelni podsmażamy fileciki z
boczkiem. Potem na oddzielnej patelni (lub tej samej po zdjęciu mięsa)
przygotowujemy sos. Wlewamy śmietankę i pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Mieszamy
do momentu aż ser się roztopi. Wkładamy mięso do sosu i jeszcze przez chwilkę
podgrzewamy. Podajemy na przykład z ziemniakami i brokułem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz