Dzisiaj polecamy Wam przepis ze
śledziem w roli głównej :]
Składniki:
- 500 g śledzi (najlepiej a la
matias),
- 3 pierniki,
- 2 cebule,
- 150 g rodzynek,
- 2 łyżki miodu,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 5 sztuk liści laurowych,
- 10 kuleczek ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na początek obieramy cebule i
kroimy je w piórka. W małym rondelku mieszamy miód z sokiem z pomarańczy.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, rodzynki oraz pokruszone pierniki. Gotujemy wszystko
przez kilka minut, a pod koniec dodajemy cebule. Śledzie kroimy na mniejsze
kawałki i dodajemy do nich przestudzony sos. Potrawę odstawiamy na kilka godzin
do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz