21 grudnia 2018

Śledź w zalewie piernikowej z rodzynkami



Dzisiaj polecamy Wam przepis ze śledziem w roli głównej :]


Składniki:

- 500 g śledzi (najlepiej a la matias),
- 3 pierniki,
- 2 cebule,
- 150 g rodzynek,
- 2 łyżki miodu,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 5 sztuk liści laurowych,
- 10 kuleczek ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.




Sposób przygotowania:

Na początek obieramy cebule i kroimy je w piórka. W małym rondelku mieszamy miód z sokiem z pomarańczy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, rodzynki  oraz pokruszone pierniki. Gotujemy wszystko przez kilka minut, a pod koniec dodajemy cebule. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do nich przestudzony sos. Potrawę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz