Polecamy Wam dzisiaj przepyszne
ciasto czekoladowe z bananami.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao + 2 łyżeczki
kakao do posypania,
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
- 2 banany,
- 250 ml 30% śmietany kremówki,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy
ciasto. Jajka, cukier oraz cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę.
Następnie wlewamy olej i miksujemy
jeszcze przez kilka minut. Potem wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek
do pieczenia oraz kakao i miksujemy na gładkie ciasto bez grudek. Przekładamy
je do blaszki (wymiary: 25 cm na 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na
cieście układamy obrane i pokrojone w plasterki banany. Ciasto pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto
studzimy. W następnym etapie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie
sztywna. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dalej dokładnie ubijamy.
Tak przygotowaną śmietankę wyciskamy z rękawa cukierniczego na ciasto i
wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem oprószamy kakao. Smacznego :]
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDzięki!!! Również serdecznie pozdrawiam :]
Usuń