16 sierpnia 2018

Ciasto czekoladowe z bananami




Polecamy Wam dzisiaj przepyszne ciasto czekoladowe z bananami.




Składniki:

- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao + 2 łyżeczki kakao do posypania,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 banany,
- 250 ml 30% śmietany kremówki,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 2 łyżeczki cukru pudru,



Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy ciasto. Jajka, cukier oraz cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy olej i  miksujemy jeszcze przez kilka minut. Potem wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy na gładkie ciasto bez grudek. Przekładamy je do blaszki (wymiary: 25 cm na 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy obrane i pokrojone w plasterki banany. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. W następnym etapie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dalej dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną śmietankę wyciskamy z rękawa cukierniczego na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem oprószamy kakao. Smacznego :]

2 komentarze: