27 lipca 2018

Zapiekanki „na bogato”



Jednym z najpopularniejszych szybkich i smacznych dań do przygotowania są zapiekanki. Ta wersja będzie „na bogato”. Koniecznie je zróbcie, bo są naprawdę przepyszne <3 




Składniki:

- 1 bagietka,
- 4 jajka,
- mleko,
- 2 plasterki szynki,
- ser żółty,
- kilka pieczarek,
- 1-2 pomidory,
- 1 nieduża cebula,
- sól,
- pieprz.



Sposób przygotowania:

Na początek podsmażamy na patelni cebulkę, następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i plasterki szynki. Do miski wbijamy 4 jajka doprawiając je solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę mleka, aby jajecznica była bardziej puszta, a następnie roztrzepujemy jajka z mlekiem. Gdy cebulka z resztą składników się zarumieni dodajemy na patelnię jajka i robimy jajecznicę. Następnie kroimy bagietkę na pół i wydrążamy środek, do którego przekładamy jajecznicę. Potem posypujemy  je startym  żółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanki obficie posypujemy szczypiorkiem oraz dodajemy skrojony pomidor.


Przepis na tradycyjne zapiekanki znajdziecie natomiast TUTAJ.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz