Jednym z najpopularniejszych
szybkich i smacznych dań do przygotowania są zapiekanki. Ta wersja będzie „na
bogato”. Koniecznie je zróbcie, bo są naprawdę przepyszne <3
Składniki:
- 1 bagietka,
- 4 jajka,
- mleko,
- 2 plasterki szynki,
- ser żółty,
- kilka pieczarek,
- 1-2 pomidory,
- 1 nieduża cebula,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na początek podsmażamy na patelni
cebulkę, następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i plasterki szynki. Do
miski wbijamy 4 jajka doprawiając je solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę mleka,
aby jajecznica była bardziej puszta, a następnie roztrzepujemy jajka z mlekiem.
Gdy cebulka z resztą składników się zarumieni dodajemy na patelnię jajka i
robimy jajecznicę. Następnie kroimy bagietkę na pół i wydrążamy środek, do
którego przekładamy jajecznicę. Potem posypujemy je startym
żółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika
zapiekanki obficie posypujemy szczypiorkiem oraz dodajemy skrojony pomidor.
Przepis na tradycyjne zapiekanki znajdziecie natomiast TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz