Dzisiaj dwa przepisy w jednym
wpisie :]
Ciastka z makiem
Składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki suchego maku,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 żółtko.
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagniatamy
ciasto i zawijamy w foliową torbę. Następnie ciasto chowamy do lodówki. Po
godzinie ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy
dowolny kształt, na przykład kółka i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciastka spiralki
Składniki:
- 300 g mąki,
- 250 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 20 g kakao.
Sposób przygotowania:
Z wszystkich wymienionych
składników (oprócz kakao) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je następnie na
dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Oba ciasta wkładamy
do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu wałkujemy dwa równe placki i kładziemy
jeden na drugim zwijając następnie w rulon. Wkładamy ciasto do zamrażalnika. Po
godzinie wyciągamy i kroimy rulon w 0,5 cm plastry. Ciasteczka układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz