20 czerwca 2018

Placek z czereśniami



Sezon na czereśnie trwa w najlepsze, a więc polecamy Wam taki oto przepis:




Składniki:

- czereśnie,
-  jajka,
- cukier,
- olej,
- budyń,
- mąka,
- proszek do pieczenia,
- śmietana 30 %,
- serek mascarpone,
- cukier puder,
- brzoskwiniowa galaretka.



Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy biszkopt. Ubijamy pianę z 4 białek dodając ¾ szklanki cukru. Po ubiciu dodajemy żółtka, 4 łyżki oleju, 1 budyń oraz szklankę mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko należy wymieszać. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.


Następnie ubijamy szklankę śmietany 30% dodając do tego wymieszany serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru. Wylewamy masę na biszkopt ,dodajemy wydrolowane uprzednio czereśnie oraz zalewamy brzoskwiniową galaretką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz