Dzisiaj polecamy Wam mini calzone
ze szpinakiem, które mogą być świetną przekąską na imprezie :]
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego
szpinaku,
- 10 dkg sera żółtego,
- ½ kostki białego sera,
- ciasto francuskie,
- 1 marchewka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na początek należy zeszklić
cebulę na maśle i dodać rozmrożony szpinak, a także: startą marchewkę, czosnek
oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy
starty żółty ser. Po przestygnięciu przekładamy farsz do miski i dodajemy ser
żółty. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie ciasto francuskie
należy rozwałkować na stolnicy i wykroić kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kawałek
ciasta wykładamy przygotowany wcześniej farsz. Zaginamy ciasto z farszem po
przekątnej i ugniatamy końcówki tworząc w ten sposób małe pierożki w kształcie
trójkątów. Po wykonaniu wszystkich pierożków wykładamy je na blachę do pieczenia
i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Mini calzone pieczemy przez ok. 20 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Proponujemy podawać z sosem czosnkowym. Smacznego
:]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz