9 października 2017

Placek pomarańczowy



W naszym dziale kulinarnym pora dzisiaj na placek pomarańczowy.


Składniki:

- 5 jajek,
- 5 łyżek mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżka oleju,
- 1 opakowanie budyniu,
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej,
- 1 puszka brzoskwiń.



Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka z cukrem, a następnie dodajemy żółtka wymieszane z octem i olejem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kolejnym etapem w przygotowaniu placka pomarańczowego jest zrobienie masy. Według przepisu na opakowaniu gotujemy budyń. Ucieramy z kostką masła i wylewamy na biszkopt.

Na koniec pokrojone brzoskwinie wykładamy na masę i zalewamy uprzednio przygotowaną pomarańczową galaretką.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz