Dzisiaj proponujemy smaczny
domowy pasztet.
Składniki:
- 70 dag mięsa wieprzowego,
- 70 dag mięsa drobiowego (udziec
indyczy),
- 20 dag wątróbki drobiowej,
- 25 dag gotowanego boczku,
- 1 bułka,
- 2 jajka,
- 1 porcja warzyw jak do rosołu,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1-3 łyżeczki gałki
muszkatołowej,
- masło,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso oraz boczek gotujemy razem
z jarzynami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i dodajemy wątróbkę i
smażymy wszystko około 5 minut i odstawiamy. Następnie 2 razy należy zemleć
mięso, boczek, wątróbkę z cebulą oraz jarzyny. Namaczamy bułkę, odsączamy i
również należy ją zemleć. Następnie dodajemy jajka i przyprawy i wszystko
dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do blaszki (tzw. keksówki)
wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 70 minut i
gotowe…Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz