25 listopada 2016

Kulinarne niespodzianki dla dzieci


Zbliżają się Andrzejki :) Nie tylko dorośli się bawią, więc dzisiejszy wpis jest w szczególności przygotowany dla tych osób, które uwielbiają kulinarnie zaskakiwać dzieci. Jak przygotować zaskakującą imprezę dla dzieciaków? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne :) Wystarczy bowiem…


Palma na plaży

Pierwsza z naszych propozycji to palma na plaży.
Składniki:
-  banany,
-  kiwi,
-  mandarynki.

Ta propozycja nie jest skomplikowana, ale wizualnie przedstawia się bardzo atrakcyjnie. Piasek na plaży stanowią mandarynki. Banany i kiwi to palma. Dla „lepszego wyglądu” palmy można naciąć banany.





Egzotyczne szaszłyki

Druga kulinarna niespodzianka dla dzieciaków, która na pewno im się spodoba to egzotyczne szaszłyki.
Składniki:
- kiwi,
- winogrono jasne,
- winogrono ciemne,
- brzoskwinie z puszki,
- żelki pudrowe,
- ozdobne patyczki do szaszłyków.


Szaszłyki te są szybkie w przygotowaniu i bardzo ładnie wyglądają. Na ozdobny patyczek nadziewamy w dowolnej kolejności owoce oraz żelki pudrowe, które z pewnością ucieszą wszystkich milusińskich.










Kanapeczki-biedroneczki

Kanapeczki – biedroneczki to must-have każdej dziecięcej imprezy!

Składniki:
- bochenek chleba,
- sałata zielona,
- ser żółty,
- pomidorki koktajlowe,
- czarne oliwki,
- pietruszka,
- majonez.


Kanapeczki są bajecznie proste do przygotowania. Zielona sałata będzie stanowić łąkę na talerzu. Na kanapkę kładziemy plasterek sera żółtego i listek pietruszki, a na to układamy naszą biedronkę z połówki pomidora i oliwki. Oczy tworzymy z kropek majonezu i… gotowe! 









Zielony Aligator

Nasza ostatnia propozycja, ale z pewnością najbardziej atrakcyjna dla małych gości to Zielony Aligator. Wygląda spektakularnie, a z wykonaniem każdy z Was sobie z łatwością poradzi.
Składniki:
- długi ogórek,
- zielone oliwki,
- pomidorki koktajlowe,
- ser mozzarella w kuleczkach,
- salami.

Ogórek z jednej strony przecinamy w połowie, a następnie z pomocą nożyka nacinamy brzegi w kształt zębów. Plasterek salami zwijamy z oliwką w środku i nadziewamy na wykałaczkę, a tę w boki krokodyla.  Dwie z nich nabite z przodu będą stanowiły oczy. Pozostałe części zwierzątka złożone są z pomidorków i serka mozzarella na wykałaczkach. Na sam koniec do paszczy aligatora wkładamy pomidorka :) i dzieło ukończone!





Zaprezentowane dania świetnie będą się prezentować w towarzystwie kolorowych słomek, barwnych chusteczek i innych przekąsek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz